Mitä on MMA/vapaaottelu?

 

Tämä artikkeli pyrkii selventämään napakasti mitä on MMA (Mixed Martial Arts) eli suomeksi vapaaottelu. Lyhyesti ilmaistuna kyseessä on eri itsepuolustuslajeja yhdistävä kamppailu-urheilun muoto. Vapaaottelu on kaikista kamppailulajeista ainoa, jossa yhdistyy useimpia muita itsepuolustuksen eri muotoja.

MMA – lajit ja vaikutteet

Tyypillisiä vapaaottelussa nähtäviä kamppailulajien eri osa-alueita ovat paini, brasilialainen jujutsu, thainyrkkeily, potkunyrkkeily ja nyrkkeily. Muita yleisiä vapaaottelussa nähtäviä kamppailumuotoja ovat karate, tae kwon do ja judo.

Vapaaottelu: säännöt

Vapaaottelun säännöt vaihtelevat riippuen siitä, että minkä liiton säännöillä otellaan. UFC:ssä ja yleisesti maailmalla käytetyissä säännöissä ottelut kestävät kolme viiden minuutin erää, mutta pääottelut ja mestaruusottelut ovat viiden erän kamppailuja. Mattoiskut ovat sallittuja, mutta pureminen, hiuksista vetäminen, silmiin tökkiminen ja haaroväliin potkiminen on kiellettyä. Polvi-iskut ovat sallittuja, mikäli vastustajan kädet eivät kosketa mattoa.

MMA-mittelö voi päättyä tyrmäyksellä, teknisellä tyrmäyksellä, luovutuksella, verbaalisella luovutuksella, lääkärin keskeytyksellä tai tuomariäänin, mikäli kolmen erän jälkeen kumpikin ottelija seisoo tolpillaan.

Toivottavasti tämä infopaketti tarjosi paremman kuvan siitä, mitä on MMA/vapaaottelu.

Lue myös esittely vapaaottelun kirkkaimmasta ammattilaisorganisaatiosta, UFC:sta. "Mikä on UFC?"