Fedor: "En ole koskaan pitänyt itseäni kaikkien aikojen parhaana"

 

Yksi vapaaottelufanien keskuudessa useimmiten käydyistä keskusteluista liittyy siihen, että kuka on kaikkien aikojen paras vapaaottelija. Yleisimmin GOAT-viittaa sovitellaan Anderson Silvan, Georges St. Pierren, Jon Jonesin tai Fedor Emelianenkon harteille.

Lauantaina New Yorkissa Bellator-häkkiin ensimmäistä kertaa astuva Fedor on ansioituneesta nelikosta ainoa, joka ei ole kertaakaan astunut UFC:n Octagoniin. Tästä huolimatta Emelianenko on urallaan kohdannut raskaansarjan parhaita ottelijoita PRIDE FC- ja Strikeforce-organisaatioissa ja painoluokkaa dominoineen venäläisottelijan 29 ottelua ja lähes 10 vuotta kestänyt tappioton putki puhuu puolestaan. Tästä huolimatta Emelianenko ei itse pidä itseään kaikkien aikojen parhaana vapaaottelijana.

"En ole koskaan pitänyt itseäni kaikkien aikojen parhaana", Emelianenko kertoi The MMA Hour-ohjelmassa. 

40-vuotias Emelianenko on otellut urallaan 41 ammattilaisottelua ja klassisimpia Fedor-otteluita miettiessä mieleen tulevat muun muassa ottelut Antônio Rodrigo Nogueiraa, Mirko Cro Copia ja Mark Colemania vastaan. Fedorin parhaana ansiona voidaankin pitää sitä harvinaislaatuista seikkaa, että hän dominoi kovatasoisia vastustajia likipitäen kymmenen vuotta ilman tappioita.

Huomionarvoista on myös se, että toistaiseksi kukaan UFC:n raskaansarjan mestareista ei ole onnistunut puolustamaan mestaruusvyötään enempää kuin kahdesti ja jaetulla ykkössijalla raskaansarjan mestaruudenpuolustuksissa ovat tällä hetkellä Randy Couture, Tim SylviaBrock LesnarCain Velasquez ja nykyinen hallitseva mestari Stipe Miocic. Pitkään jatkunut dominanssi on juuri se seikka, joka erottaa Emelianenkon muista vapaaotteluhistorian raskaansarjan ottelijoista. 

Vuosina 2008 ja 2009 Emelianenko nähtiin lyhytikäiseksi jääneen Affliction-promootion riveissä, jossa hän kuristi Tim Sylvian ja tyrmäsi Andrei Arlovskin. Tämän jälkeen Emelianenko siirtyi nykyisen Bellator-pomo Scott Cokerin johtamaan Strikeforceen, jossa hän voitti Brett Rogersin toisessa erässä teknisellä tyrmäyksellä tiukan kamppailun päätteeksi.

Emelianenkon pitkä tappioton putki tuli rysäyksellä päätökseensä vuonna 2010 San Josessa järjestetyssä Strikeforce: Fedor vs. Werdum -tapahtumassa, jossa Fabricio Werdum pakotti viimeisen keisarin taputtamaan triangelikuristus/käsilukko -kombinaatiolla ottelun ensimmäisessä erässä. Seuraavassa ottelussaan Fedor kärsi tappion Antonio "Bigfoot" Silvaa vastaan teknisellä tyrmäyksellä, jota seurasi muutaman kuukauden päästä ensimmäisen erän TKO-tappio Dan Hendersonia vastaan.

Fedor onnistui kuitenkin korjaamaan syöksykierteensä päihittämällä perättäin Jeff Monsonin, Satoshi Ishiin ja Pedro Rizzon, jonka jälkeen venäläinen vapaaottelulegenda ripusti hanskat naulaan ja jäi eläkkeelle. Eläkkeellä Emelianenko viihtyi vain kolme vuotta ja palasi vuoden 2015 uudenvuodenaattona takaisin tositoimiin ja hakkasi Singh Jaideepin Rizin-organisaation riveissä Japanissa. Emelianenko nähtiin viimeksi tositoimissa viime vuoden kesäkuussa, jolloin hän voitti todella kyseenalaisesti Venäjällä järjestetyn ottelunsa Fabio Maldonadoa vastaan enemmistöäänin.

Lauantaina 24. kesäkuuta viimeinen keisari tekee odotetun Bellator-debyyttinsä ja kohtaa Bellator NYC/180 -tapahtuman esipääottelussa UFC-veteraani Matt Mitrionen. Tapahtuman pääotteluna nähdään Chael Sonnen ja Wanderlei Silvan välinen mittelö, joka yritettiin järjestää UFC:ssä jo vuonna 2014, mutta ottelu meni pipariksi kun Silva lähti dopingtestaajia karkuun ja Sonnen jäi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä. Tapahtumassa nähdään myös Bellatorin kevyen raskaansarjan mestaruusottelu Phil Davisin ja Ryan Baderin välillä, välisarjan mestaruusottelu Douglas Lima vs. Lorenz Larkin ja kevytsarjan mestaruusottelu Michael Chandler vs. Brent Primus.

 Lähde: mmafighting.com